miércoles, 25 de noviembre de 2009

Treball de territori: les festes populars de Barcelona



Per l'assignatura de COED i Gestió i TIC hem fet una exposició sobre territori, l'Aina i jo hem escollit realitzar sobre les festes populars de Barcelona. Hem decidit fer quatre festes populars, que creiem que són les més representatives, que són: Santa Eulàlia, Sant Jordi, Sant Joan i la Mercè, aquest Power mostra les imatges més representatives d'aquestes festes populars.

- Santa Eulàlia: Segons corria la llegenda, al segle IV quan va néixer a Barcelona una nena anomenada Santa Eulàlia. Era la filla d'una família benestant, diuen que des de ben petita, sempre que podia ajudava els qui més ho necessitaven. Però arribaren temps difícils: l'emperador romà Dioclecià va decretar la persecució de tots els cristians. Aleshores mitja Barcelona va haver-se d'amagar com va poder, però l'Eulàlia no va voler abaixar el cap. Es presentà davant del cònsol romà i li argumentar amb saviesa que la decisió de l'emperador no era justa. Encara que tenia només tretze anys, aquell acte de valentia li va costar la presó, la tortura i la mort. Al s.XVII, els barcelonins van escollir com a nova patrona la Mare de Déu de la Mercè; Santa Eulàlia va ser destronada i convertida en copatrona. Fa uns anys es va rescatar de l'oblid a Santa Eulàlia i es va restablir la seva festivitat el dia 12 de Febrer, on s'organitzen tota una sèrie d'activitats lúdiques.

- Sant Jordi: Es celebra el dia 23 d'abril quan milers de persones surten a passejar per gaudir d'una de les diades més intenses, especials i belles de l'any, quan no cal anar a la llibreria a veure els llibres. A tot arreu, a qualsevol cantonada, a qualsevol carrer milers de llibres ocupen les vies i les places. Mentrestant les floristes dibuixen Barcelona amb tots els colors de la primavera, els pastissers fan cavallers i dracs de xocolata i els forners, pans de formatge i sobrassada amb els colors de la senyera. Aquest dia a Barcelona, tothom treballa, però és una festa i una festa molt grossa.


- Sant Joan: Es celebra de la nit del dia 23 al 24 de juny i es més coneguda com "la nit de foc". El seu origen es remunta a les civilitzacions més antigues quan celebraven l'arribada del nou solstici, ja que és el moment on el sol es situa en el lloc més alt, per això és el dia més llarg de l'any. Posteriorment va agafar un origen més religiós, perquè Sant Joan va néixer el dia 23 a les 12 de la nit, que és per aquest motiu, que a la festa de Sant Joan el moment més important arriba a les 12 de la nit. A la festa es sopa a l'aire lliure amb els familiars i amics aprofitant el bon temps de l'estiu. Encara que ja fa uns anys que ja no hi ha tantes fogueres, continuen sent un element molt important i normalment hi ha fogueres a la platja. Però el més important de la nit de Sant Joan, són els espectacles pirotècnics, que la gent aprofita a menjar una mica de coca i veure una mica de cava.

- La Mercè: es celebra el dia 24 de setembre que es la patrona de Barcelona. Es celebra que acaba l'estiu i arriba la tardor. Però el seu origen es remunta al s. XVII, quan a Barcelona va haver-hi una plaga de llagostes, aleshores els ciutadans van demanar ajuda a la Verge de la Mercè, perquè els ajudes a evitar aquesta catàstrofe. Per aquest motiu, quan les llagostes van desaparèixer, la van anomenar com a patrona de Barcelona. A la festa de la Mercè, el cel s'omple d'espectacles pirotècnics, els carrers abunden els gegants i cap grossos, les places i han orquestres de música animant la festa i hi ha activitats com els castellers. Gràcies a totes aquestes activitats les famílies i amics aprofiten a sortir a passejar pels carrers de Barcelona. A més a més, és una festa per tothom, des de els més petits fins els més grans. La Mercè és una festa per la diversitat, perquè no només és pels ciutadans de Barcelona, sinó pels turistes o la gent nou vinguda que no coneix molt la ciutat, un bon moment per conèixer una mica més la nostra cultura. Per tant, cada finals de setembre, tant si plou com si fa sol, Barcelona és una festa.

Com a conclusió, es pot dir que Barcelona és una ciutat molt rica en tradicions i la gent és molt participativa. Encara que les festes que hem escollit només són de l'àmbit de Barcelona, o en tot cas només de Catalunya, fora del territori són molt conegudes. Molta gent s'apropa a viure alguna de les nostres festes, i d'aquesta manera apropar-se una mica més a la nostra cultura i tradicions.

A més a més, a través de les festes populars podem ensenyar els infants la nostra cultura i tradicions, d'una manera divertida i fàcil. Ja que, els infants han d'aprendre una saber sobre el lloc on viuen, per tant, és un valor molt important que s'ha d'inculcar els infants des de petits.

0 comentarios:

Publicar un comentario

 
Copyright 2009 Diari d'una mestra. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemesfree